We haalden de daktent bij een grote leverancier. Dat werd Ocean Cross, die al 40 jaar tenten voor motorvoertuigen bouwt. Je mag ze gerust zien als ‘de Mercedes’ onder de daktenten en verheug je dan ook maar op enthousiaste praatjes van je campinggenoten. Voor onze test kozen we voor de Gobi 140, een softshell tent met een ligvlak van 140 x 240 cm. Er is ook een kleinere versie, maar ook nog twee grotere. Deze tweepersoonstent toont zich natuurlijk het beste bij volledige opbouw. Want op het dak toont de tent eerder klein en je kan nauwelijks raden, hoeveel plaats er eigenlijk onder dat waterdichte zeiltje te vinden is…

Rits je die open, dan krijg je een ruime instap in de tent. En het opengeklapte deel is dan ook de bescherming tegen de regen voor het liggedeelte. Het maakt ook niet uit, of je de Gobi achteraan boven de kofferklep, of aan de zijkant boven de schuifdeur van je busje monteert, dat kies je zelf. En de montage is eenvoudig, dankzij de bouwwijze en anderzijds door de superhandige handleiding die Ocean Cross meelevert. Al doe je de opbouw het makkelijkst even met zijn tweeën, zeker bij het plaatsen op de dakdragers. Door de alu profielen bevestig je de Gobi zeer stabiel op die dragers.

Eens je een mooi plaatsje hebt gevonden, is kamperen in een daktent een belevenis, die met geen andere is te vergelijken. Door het panoramadak zie je de sterrenhemel, die op het dak écht wel dichterbij lijken te staan… En hoe hoog dat dak ook is, maakt weinig uit: de ladder is uitschuifbaar en indien onvoldoende lang past Ocean Cross speciaal de lengte aan. Het uitzicht is onbetaalbaar en dat je niet op de grond ligt, is ook weer een voordeel bij slecht weer. Je koelt minder snel af. Om de tent te ondersteunen volstaan twee dwarsdragers, maar drie kan ook, als je daar een beter gevoel bij hebt. 

Dus haal je SUV of terreinwagen maar uit de garage!

Gehele uitgebreide ‘Offroad/Kampeer Daktent en Outdoor Special’ lees je in 4WD Magazine uitgave 5, te bestellen via deze link!