4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Nieuwe Ingenium benzinemotoren voor de Land Rover Discovery Sport en de Range Rover Evoque

Nieuwe Ingenium benzinemotoren voor de Land Rover Discovery Sport en de Range Rover Evoque

Land Rover kondigt twee nieuwe Ingenium benzinemotoren aan voor de Land Rover Discovery Sport en de Range Rover Evoque. Bovendien komt er een nieuwe Ingenium dieselvariant met 176 kW (240 pk), waarmee beide compacte SUV’s nog aantrekkelijker zijn.

Viercilinder Ingenium benzinemotoren

De Land Rover Discovery Sport en de Range Rover Evoque zijn met ingang van modeljaar 2018 leverbaar met Jaguar Land Rovers geheel nieuwe 2,0-liter viercilinder Ingenium benzinemotoren die soepel en verfijnd zijn en nog betere prestaties leveren. Het is voor het eerst dat Jaguar Land Rovers nieuwe Ingenium benzinemotorenfamilie in de auto’s van Land Rover worden aangeboden.

De nieuwe motoren passen in het kader van Land Rovers langetermijnplan om de emissies en het brandstofverbruik te verminderen door in het gehele modellengamma efficiëntere motoren te introduceren. De nieuwe viercilinder Ingenium benzinemotor staat centraal in Jaguar Land Rovers strategie voor het bereiken van lagere emissies. De motoren worden geproduceerd in de Engine Manufacturing Centre in Wolverhampton. Deze motoren zijn de meest geavanceerde motoren die het merk ooit heeft geproduceerd. De motoren zijn voorzien van de modernste techniek en leveren bijzonder goede prestaties, zijn zeer efficiënt en verfijnd en voldoen aan de strengste emissie-eisen.

RANGE ROVER EVOQUE IN DETAIL

De Range Rover Evoque staat al sinds zijn introductie in 2011 aan de top van het segment van de luxe SUV’s en inmiddels zijn al meer dan 600.000 exemplaren geproduceerd. De voor Range Rover kenmerkende luxe en verfijning in een compacte verpakking is er in drie carrosserievarianten: coupé, vijfdeurs en Convertible.

De Ingenium benzinemotor met 176 kW (240 pk) is leverbaar in alle drie carrosserievarianten. De motor is 15 procent efficiënter dan zijn voorganger, de GTDi-motor. Dankzij de verminderde inwendige frictie biedt de motor de verfijning die van een Range Rover verwacht wordt én een CO2-emissie van slechts 165 g/km en een verbruik van 7,3 l/100 km*.

De variant met 213 kW (290 pk) Ingenium benzinemotor accelereert vanuit stilstand in 6,3 seconden naar 100 km/uur en heeft een topsnelheid van 231 km/uur.

De voorwielaangedreven Evoque met de 110 kW (150 pk) sterke dieselmotor blijft leverbaar. Deze versie heeft een CO2-emissie van 109 g/km (gecombineerde cyclus) en een gemiddeld verbruik van 4,2 l/100 km.

Motorengamma

Motor Cilinderinhoud

Vermogen

kW (pk)

Koppel (Nm)

CO2 (g/km)*

                  **

Ingenium benzine: Si4 240 2,0 liter 176 (240) 340 165
Ingenium benzine: Si4 290 2,0 liter 213 (290) 400 173
Ingenium diesel: Td4 150 2,0 liter 110 (150) 380 129/134
Ingenium diesel: Sd4 180 2,0 liter 132 (180) 430 129/134
Ingenium diesel: Sd4 240 2,0 liter 176 (240) 500 153

* cijfers voor Coupé / vijfdeursversie (waar van toepassing), alle versies met 4WD met automatische transmissie

** Alle waarden onder voorbehoud van homologatie

Klanten die kiezen voor de Ingenium-motor met meer vermogen, krijgen de auto geleverd met het Dynamic-exterieurpakket, dat onder meer grotere bumpers, hoogglanzend zwarte afwerking van de grille en ventilatieopeningen en lichtmetalen 20-inchwielen met vijf dubbele spaken omvat.

Om de keuzemogelijkheden overzichtelijker te maken, is het kleurengamma herzien. Dat omvat nu de uni-kleuren Fuji White en Narvik Black, de metallic kleuren Yulong White, Indus Silver, Corris Grey en Santorini Black, Loire Blue, Firenze Red en Kaikoura Stone en de Premium-kleuren Silicon Silver en Carpathian Grey. Phoenix Orange is alleen beschikbaar voor de Convertible.

Als antwoord op de vraag van klanten met betrekking tot de Convertible – het model dat het meest wordt gepersonaliseerd – is de Range Rover Evoque Convertible van modeljaar 2018 ook leverbaar met het Lunar-/Ivory-kleurige interieur (op de SE Dynamic-versies), naast het Ebony-interieur.

DISCOVERY SPORT IN DETAIL

De Discovery Sport is momenteel het bestverkopende model van Land Rover. Sinds de introductie in 2014 zijn er wereldwijd al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De veelzijdige compacte premium SUV biedt ongeëvenaarde terreincapaciteiten, een flexibel interieur voor tot wel zeven personen en een luxueus interieur.

De nieuwe motoren bieden zowel meer vermogen als efficiency en voldoen niettemin aan de Euro6-emissienorm. De motor met 176 kW (240 pk) heeft een maximumkoppel van 340 Nm. Dat betekent dat de Discovery Sport in de gecombineerde cyclus een gemiddeld verbruik heeft van 8,0 l/100 km met een CO2-emissie van 181 g/km**. De versie met 213 kW (290 pk) bereikt in 6,7 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 km/uur.

De Ingenium dieselmotor met twin-scroll turbo verenigt vermogen en efficiency optimaal. De sprint van 0 naar 100 km/uur vergt slechts 7,5 seconden dankzij het vermogen van 176 kW (240 pk) en het koppel van maar liefst 500 Nm. Het verbruik is echter slechts 6,4 l/100 km bij een CO2-emissie van 169 g/km op de gecombineerde cyclus**.

De voordeligste versie in het gebruik is de Ingenium diesel met 110 kW (150 pk) met handmatig te bedienen transmissie, die met tweewielaandrijving slechts 123 gram CO2/km uitstoot in de gecombineerde cyclus. Deze versie draagt de aanduiding eCapability en is herkenbaar aan de blauwe ‘Sport’-badge.

Motorengamma

Motor Cilinderinhoud Vermogen kW (pk) Koppel (Nm)

CO2 (g/km)*

                  **

Ingenium benzine: Si4 240 2,0 liter 176 (240) 340 181 / 182
Ingenium benzine: Si4 290 2,0 liter 213 (290) 400 186 / 190
Ingenium diesel: Td4 150 2,0 liter 110 (150) 380 139
Ingenium diesel: Sd4 180 2,0 liter 132 (180) 430 139
Ingenium diesel: Sd4 240 2,0 liter 176 (240) 500 169

* cijfers voor vijfpersoons- / 5+2-persoonsversies, met 4WD en automatische transmissie

** Alle waarden onder voorbehoud van homologatie

Modellen met de Ingenium dieselmotor worden standaard geleverd met het Dynamic exterieurpakket. Dat omvat een voorbumper met grotere luchtinlaten voor optimale motorkoeling en een sportieve uitstraling. De grille en de ventilatieopeningen opzij zijn in glanzend zwart uitgevoerd en de auto is voorzien van lichtmetalen 20-inchwielen met vijf dubbele spaken (Style 511).

Nieuwe kleuren, meer keuze

Het kleurengamma voor de Land Rover Discovery Sport telt nu twaalf kleuren. Dat zijn de uni-kleuren Fuji White en Narvik Black; de metallic kleuren Indus Silver, Scotia Grey, Corris Grey, Santorini Black, Firenze Red, Yulong White en Byron Blue en de Premium Metallic kleuren Namib Orange, Carpathian Grey en Silicon Silver. Klanten kunnen hun auto optioneel verder personaliseren met een contrasterende kleur – Corris Grey en Narvik Black – voor het dak.

Voor het interieur is het nieuwe kleurenthema Vintage Tan leverbaar. Verder is elke zitplaats voorzien van gewijzigde zitkussens voor meer comfort. Alle elektrisch verstelbare zitplaatsen zijn nu ook voorzien van op vier (voorheen twee) manieren verstelbare lendensteunen, zodat ook de langste ritten in alle comfort afgelegd worden. Een twaalfvoudige verstelmogelijkheid is optioneel.

Ingenium benzinemotoren in detail

Technieken als een geïntegreerd uitlaatspruitstuk, directe brandstofinspuiting met 2.000 bar druk en een twin-scroll turbo zorgen voor snelle reacties op het gaspedaal en efficiency.

De motoren zijn ook voorzien van elektrohydraulische bediening van de inlaatkleppen. Deze vooruitstrevende techniek maakt variabele klepbediening mogelijk, zodat de belasting van de motor vooral via de inlaatkleppen wordt gereguleerd in plaats van door de gasklep. Dat vermindert pompverlies en zorgt voor ongekende flexibiliteit en beheersing van de luchtstroom in de verbrandingskamers. Daarmee neemt het vermogen en het koppel toe en neemt het brandstofverbruik af, net als de CO2-emissie.

De krachtige 213 kW (290 pk) Si4 Ingenium benzinemotor is niet voorzien van een turbo met de traditionele taplagers maar met kogellagers, waarmee de turbo veel beter presteert en geleidelijker en efficiënter werkt.

Ingenium dieselmotoren: een nieuwe generatie van schone diesels

Jaguar Land Rovers schone, verfijnde viercilinder Ingenium dieselmotoren leveren veel trekkracht bij lage toerentallen. Dat zorgt voor uitstekende reacties op het gaspedaal en snelle acceleratie. Met de zeer stijve krukas, de twee balansassen en actieve, met vloeistof gevulde motorsteunen is een hoge mate van verfijning bereikt.

Het vooruitstrevende uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) omvat een gekoeld lagedrukcircuit als aanvulling op het hogedrukcircuit. Dat beperkt de pompverliezen en verhoogt de efficiency. Doordat deze constructie ook temperatuurpieken bij de verbranding beperkt, wordt ook de vorming van NOx in de cilinders beperkt.

De selectieve katalytische reductie van uitlaatgassen (SCR) beperkt de emissie van NOx. Het systeem spuit AdBlue-vloeistof in het uitlaattraject. Daar reageert het met de NOx, dat gereduceerd wordt tot onschadelijk stikstof en water. Daarmee voldoen de Ingenium diesels aan de strenge eisen van de Euro6-emissienorm.

Berijders die meer prestaties wensen zonder dat die ten koste gaan van de efficiency, kunnen kiezen voor de Ingenium diesel met meer vermogen: de Ingenium Sd4 levert met twee turbo’s – het is voor het eerst dat Jaguar Land Rover een sequentieel turbosysteem toepast – en een common-rail brandstofinspuiting met een druk van 2.200 bar een vermogen van 176 kW (240 pk) en een uitzonderlijk hoog koppel van 500 Nm bij slechts 1.500 t.p.m.

Range Rover

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
4WD Magazine Abonnement
Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen
4WD Magazine Webshop
Smiley face

Ga naar onze webshop voor de laatste dvd’s, boeken, en miniaturen.

> Bekijk de webshop
X