banner

Nabeschouwing 43ste Dakar Rally

Nabeschouwing 43ste Dakar Rally

Het woord ‘legende’ wordt maar al te vaak -en soms onjuist- in sportkringen gebruikt, maar de Fransman Stéphane Peterhansel is het schoolvoorbeeld van een echte sportlegende.

‘Mister Dakar’ stond 30 jaar geleden voor het eerst op de hoogste trede van het Dakar podium met zijn Yamaha motorfiets en dit jaar stond hij na afloop van de 43ste Dakar Rally met zijn Mini Buggy voor de 14de keer wederom op het hoogste podium!

Samen met navigator Edouard Boulanger -voor de eerste keer winnaar in de Dakar- behaalde Peterhansel voor de 8ste keer de winst op vier wielen om die toe te voegen aan de zes overwinningen met Yamaha in de jaren ’90. Hij won ditmaal slechts 1 van de 12 veeleisende special stages op het zwaarste terrein van het Koninkrijk van Saoedi-Arabië, maar de Fransman was wel de hele rally zeer constant en wist zich te beheersen en risico’s en lekke banden te vermijden. Hij pakte na de tweede special stage de leiding in het algemeen klassement en leverde een enorm gevecht met drievoudig Dakarwinnaar Nasser Al-Attiyah.

Peterhansel: ‘Ook al heb ik dan 14 keer gewonnen, het is nog steeds hetzelfde gevoel. Zoals ik zei, is het winnen van de Dakar altijd heel gecompliceerd. Geen enkele overwinning in de Dakar is makkelijk! Deze mag er van buitenaf makkelijk hebben uitgezien, maar het was verre van makkelijk om de kleine voorsprong op Nasser te behouden. Er staat constant druk op je! Elke dag weet je, dat je veel kunt verliezen en dat is best moeilijk te managen. Maar gelukkig heeft Edouard, die voor het eerst in een topauto stapte, het heel goed gedaan. Hij heeft heel goed genavigeerd en was bovendien nooit in paniek.’

Lees het gehele artikel in 4WD Magazine 3-2021. Te bestellen via deze link.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE
X