banner

Mercedes-Benz Concept X-CLASS – voorbode van een nieuw type pick-up

Mercedes-Benz Concept X-CLASS – voorbode van een nieuw type pick-up

Met de Concept X-CLASS geeft Mercedes-Benz Vans een voorproefje van de nieuwe pick-up, de X-Klasse. De eerste premium pick-up combineert het beste van twee werelden. Dit wordt op indrukwekkende wijze gedemonstreerd door twee designvarianten van de concept car. De Concept X-CLASS powerful adventurer laat zien dat de toekomstige X-Klasse alle kwaliteiten van een traditionele pick-up zal bieden: solide, functioneel, sterk en ook buiten de gebaande paden in zijn element. De Concept X-CLASS stylish explorer gaat een stap verder en laat zien waarin de Mercedes-Benz pick-up zich zal onderscheiden. De X-Klasse zal een echte Mercedes worden, met de kenmerkende designtaal van het merk, een hoog comfort- en veiligheidsniveau en een hoge mate van rijdynamiek.

Mercedes-Benz speelt als eerste premiumfabrikant in op de veranderende klantbehoeften in het wereldwijde segment van mid-size pick-ups en het maakt van de solide eentons pick-up met ruimte voor maximaal vijf personen een aantrekkelijke gezins- en lifestyleauto.

Mercedes-Benz Concept X-CLASS

Met de pick-up breidt Mercedes-Benz Vans zijn modelreeks uit met een vierde model. Tegelijkertijd zal het merk met de ster als eerste premiumautofabrikant actief gaan worden in het veelbelovende segment van mid-size pick-ups. Daimler AG gaat enkele honderden miljoenen euro’s investeren in het nieuwe model. Het model zal eind 2017 op de markt komen onder de naam Mercedes-Benz X-Klasse. De voornaamste markten zijn Argentinië, Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Europa.

Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars: “Met de Mercedes-Benz pick-up vullen we een van de laatste hiaten in ons modellengamma op. We willen klanten auto’s aanbieden die aansluiten op hun specifieke behoeften. De X-Klasse zal nieuwe maatstaven gaan zetten in een snel groeiend segment.”

“We zullen het segment van mid-size pick-ups gaan veranderen – met de eerste ware premium pick-up ter wereld voor de moderne urban lifestyle”, aldus Volker Mornhinweg, hoofd van Mercedes-Benz Vans. “Onze toekomstige X-Klasse wordt een pick-up waarvoor geen compromissen zijn gesloten. Een ladderchassis, een zescilindermotor en permanente vierwielaandrijving zijn een must in dit segment. Daar hebben we veiligheid, comfort, behendigheid en een markant design aan toegevoegd – met andere woorden, alle zaken die de modellen van Mercedes-Benz kenmerken. We zullen zodoende nieuwe klanten gaan aanspreken die nog niet eerder een pick-up in overweging namen.”

Een veranderend segment: Mercedes-Benz eerste premiumfabrikant van een pick-up

Wereldwijd verandert het segment van mid-size pick-ups op ingrijpende wijze. Deze auto’s worden niet langer als pure ‘werkpaarden’ gekocht. Ze worden steeds meer gezien als veelzijdige auto’s voor zowel zakelijk als privégebruik en ook als auto’s die strikt voor privédoeleinden ingezet worden. Het aandeel van door particulieren gebruikte pick-ups neemt al jaren toe. Daarbij is de dubbele cabine de meest verkochte carrosserievorm, omdat deze ruimte biedt aan vijf personen. Steeds meer particuliere en zakelijke gebruikers vragen om auto’s met de kenmerken en comforteigenschappen van een personenauto. Een vergelijkbare ontwikkeling vond ongeveer twintig jaar geleden plaats in het segment van terreinauto’s. Toen was Mercedes-Benz de eerste premiumautofabrikant die een sport utility vehicle (SUV) lanceerde, de M-Klasse, en het segment van terreinauto’s revolutioneerde – met blijvend succes.

“De designvarianten van de Concept X-CLASS interpreteren de kenmerkende designtaal van onze SUV’s op de meest expressieve wijze en ze belichamen de kern van onze designfilosofie: ze zijn hot en cool”, aldus Gorden Wagener, hoofd Design bij Daimler AG. “Met zijn progressieve design is de powerful adventurer cool en modern en klaar voor het avontuur, terwijl de stylish explorer pure emotie uitstraalt en moderne schoonheid tastbaar maakt.”

Mercedes-Benz Concept X-CLASS

Concept X-CLASS stylish explorer: progressief design, SUV-looks

De Concept X-CLASS stylish explorer, gespoten in een cool en elegant wit metallic, laat op indrukwekkende wijze zien hoe de Mercedes-Benz pick-up een stijlvol statement in zijn segment en in de stedelijke omgeving zal zijn. Het contrast tussen sensuele en toch puristisch gevormde oppervlakken (‘hot’) en technisch hoogwaardige, innovatieve en slimme details (‘cool’) vormt een nieuwe interpretatie van de designfilosofie van Mercedes-Benz. Het atletische design geeft de concept car een zeer expressieve en dynamische uitstraling. De markante voorzijde vormt een evolutie van het kenmerkende SUV-design van het merk – met een geprononceerde powerdome op de motorkap en koplampen die ver doorlopen in de spatborden. De klassieke SUV-voorzijde en de brede wielkasten benadrukken de breedte nog eens extra, wat nog meer een uitstraling van soliditeit geeft. Tegelijkertijd is de voorzijde voorzien van een grille met één lamel en een Mercedes-ster in het midden en heeft zodoende veel weg van die van de elegante Mercedes-Benz coupés.

De brede wielkasten bieden ruimte aan een grote spoorbreedte en grote band-wielcombinaties die ook geschikt zijn voor intensief offroadgebruik. De 22-inch lichtmetalen wielen met contrasterende afwerking in antraciet chroom geven de Concept X-CLASS stylish explorer een imposante en daadkrachtige uitstraling. De treeplanken zijn geïntegreerd in de carrosserie en benadrukken het atletisch gevormde koetswerk. De uitstraling van deze speciaal voor deze concept car ontwikkelde lak is afhankelijk van het omgevingslicht en geeft deze ‘urban pick-up’ een nog fraaiere aanblik.

De extreem korte overhang aan de voorzijde, de erg grote overhang aan de achterzijde en de twee lijnen die zich uitstrekken over de zijkanten maken duidelijk dat deze auto is gericht op rijdynamiek. De achterzijde van beide concept cars is voorzien van de kenmerkende SUV-chroomafwerking aan de onderzijde alsmede van een markante doorlopende LED-lichtstrip met een sierlijke verchroomde omlijsting. Dit benadrukt het unieke karakter van deze toekomstige pick-up.

Mercedes-Benz Concept X-CLASS

Een stijlvol interieur met veel bedieningsgemak en een goede overzichtelijkheid

Het interieur van de Concept X-CLASS stylish explorer is al net zo’n stijlvol statement – wat wordt benadrukt door een intrigerend contrast van warme en koele kleuren alsmede materialen van hoge kwaliteit. Dit kleurrijke karakter en de grote hoeveelheid materialen belichamen de Mercedes-Benz designfilosofie van sensuele helderheid. Zo zorgt het bruine, natuurlijke nubuckleer op de stoelen voor een uitnodigende aanblik. Deze warme kleur, die terugkeert op het dashboard, wordt gecombineerd met wit nappaleder. De sierpanelen van gerookt eikenhout met open poriën vormen een fraai contrast met de sierdelen van geborsteld en gepolijst aluminium. De wereld van moderne luxe wordt op een bijzonder stijlvolle manier gerealiseerd. De moderne flair wordt verder benadrukt door ronde ventilatieopeningen, het vrijstaande centrale display met hoge resolutie alsmede de centrale draaiknop en multifunctionele touchpad. Net als bij een smartphone kunnen alle telematicafuncties worden bediend met de touchpad aan de hand van gebaren of door letters en karakters in te voeren. Mercedes-Benz biedt zodoende het modernste bedienings- en weergaveconcept in het segment van mid-size pick-ups. Tegelijkertijd zijn de kenmerken en de praktische eigenschappen die gangbaar zijn in het segment van pick-ups behouden gebleven, zoals de handrem op de tunnelconsole.

Concept X-CLASS powerful adventurer: herdefiniëring van robuustheid

De Concept X-CLASS stylish explorer wordt vergezeld door een tweede concept car die is gericht op de traditionele kwaliteiten van een pick-up. De Concept X-CLASS powerful adventurer met lemonax metalliclak straalt robuustheid, duurzaamheid en terreinwaardigheid uit. Daarmee onderstreept deze uitvoering het feit dat de toekomstige Mercedes-Benz pick-up comfort en stijl combineert met de basiskwaliteiten van dit segment. De Concept X-CLASS powerful adventurer torent overal bovenuit met een hoogte van 1,90 meter. Grote banden in de maat 35 x 11,5, de riante bodemspeling en het atletische design dwingen onmiddellijk respect af. De kenmerkende SUV-grille van het merk met twee lamellen, bodembescherming aan de voor- en achterzijde, beschermende randen op de spatborden en de wielkasten van mat koolstofvezel onderstrepen de indrukwekkende offroadlook. Een elektrische lier aan de voorzijde en een metalen sleepoog aan de achterzijde zetten eveneens het onverzettelijke karakter en de capaciteiten van de toekomstige pick-up aan.

Met zijn progressieve design straalt de concept car onafhankelijkheid en hang naar avontuur uit op de meest pure manier. Dit wordt voortgezet in het interieur. De matte koolstofvezel sierdelen op de carrosserie en in het interieur, de oppervlakken van geborsteld metaal en een expressief kleurenschema zorgen ervoor dat ook de binnenzijde kracht uitstraalt. De lemonax metallic carrosserielak is perfect afgestemd op de kleuraccenten in het interieur. Het kleur- en materiaalconcept onderstreept het outdoorkarakter met hoogglans zwart nappaleder en koolstofvezellook lederdelen met reliëf. Om ervoor te zorgen dat de stoelen onder alle omstandigheden voldoende zijdelingse steun bieden, zijn de zijwangen van de stoelen bekleed met zwart leder dat een bijzonder goede grip biedt en plezierig zacht aanvoelt.

De X-Klasse: een krachtige motor, een hoogstaand comfort en een buitengewoon veiligheidsniveau

Zoals altijd bij Mercedes-Benz kunnen kopers van de toekomstige X-Klasse uit verschillende uitrustingsopties kiezen om het exterieur en interieur mee af te stemmen op hun persoonlijke voorkeuren. Daarnaast zal het premiummerk een speciale reeks accessoires ontwikkelen voor de pick-up, bijvoorbeeld afdekkingen voor de laadbak en verschillende stylingelementen. Dankzij de beproefde modulaire strategie zijn tal van interieurcomponenten die klanten kennen van en waarderen bij de C-Klasse en V-Klasse ook toegepast in de X-Klasse – van de perfect afgewerkte materialen van hoge kwaliteit en het infotainmentsysteem tot het ergonomische zitcomfort. Als gevolg daarvan zal de pick-up het ‘welkom thuis’-gevoel bieden dat kenmerkend is voor de modellen van het merk en qua comfort en hoogwaardigheid een nieuwe maatstaf vormen in het segment van mid-size pick-ups.

De X-Klasse zal ook nieuwe standaards in het segment zetten wat betreft connectiviteit. Dankzij de communicatiemodule met onboard simkaart zal het mogelijk zijn om de omvangrijke Mercedes me connect-diensten te gebruiken. Bestuurders kunnen verbinding maken met hun pick-up via hun smartphone of tablet, op elk moment en vanaf elke plek. Zo is het mogelijk om een navigatiebestemming naar de auto te sturen en om te kijken hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Naast deze optionele remote online diensten zijn standard services zoals hulp bij een aanrijding, onderhoudsmanagement en pechmanagement beschikbaar.

Ook de aandrijflijn zal zich kenmerken door veelzijdigheid. De top-of-the-line uitvoering zal worden aangedreven door een V6-dieselmotor in combinatie met de permanente vierwielaandrijving 4MATIC. De veel koppel leverende motor zorgt zowel op de weg als buiten de gebaande paden voor veel rijdynamiek. De vierwielaandrijving bestaat uit een elektronische tractieregeling, een tussenbak met lage gearing en twee sperdifferentiëlen. De tractieregeling en de elektronisch aangestuurde on-demand sperdifferentiëlen sturen het vermogen naar de wielen die de meeste grip hebben. Onder extreme offroadomstandigheden kunnen het achterdifferentieel en het middendifferentieel worden gesperd. Dit maakt het mogelijk om op veilige wijze over moeilijke obstakels en steile hellingen te rijden.

De krachtige aandrijflijn en het robuuste ladderchassis maken een draagvermogen van meer dan 1,1 ton en een trekcapaciteit van maximaal 3,5 ton mogelijk. Daarmee kan bijvoorbeeld vier kubieke meter openhaardhout worden vervoerd in de laadbak. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een aanhanger met zeilboot achter de pick-up te hangen. Tegelijkertijd zorgt de speciaal ontwikkelde wielophanging met brede assen, een achteras met vijf draagarmen en schroefveren en een nauwkeurig gekalibreerde vering-dempingafstelling voor een hoge mate van rijcomfort – zowel op asfalt als offroad. De pick-up met de ster zal zich kenmerken door een nauwkeurige besturing, een comfortabel rijgedrag en een lichtvoetig bochtgedrag. Hij zal ook uitstekend raad weten met hobbels en drempels, wat hem perfect geschikt maakt voor stedelijke gebieden.

Zoals alle auto’s van Mercedes kenmerkt de pick-up zich door een buitengewoon hoog veiligheidsniveau. Moderne rijassistentiesystemen die gebruikmaken van camera’s, radar en ultrasoonsensoren ondersteunen de bestuurder in tal van situaties en zorgen daarmee zowel voor meer veiligheid als voor meer comfort. Tal van assistentiesystemen zullen tot de standaarduitrusting behoren.

De Mercedes onder de pick-ups: focus op vijf klantengroepen

De X-Klasse zal de sterke eigenschappen van een pick-up combineren met de hoogwaardigheid, het comfort, het rijplezier en het veiligheidsniveau dat men verwacht van een auto van Mercedes-Benz. Als gevolg daarvan zal de Mercedes-Benz pick-up een brug slaan tussen bedrijfsmatig en privégebruik alsmede tussen gebruik in stedelijke gebieden en in landelijke gebieden. Zodoende zal dit model niet alleen eigenaren aanspreken die een pick-up met meer personenwagenachtige eigenschappen, betere prestaties en een hoger veiligheids- en comfortniveau wensen, maar met name ook mensen die nu in een personenauto, een SUV of een bestelwagen rijden. Uitgebreid marktonderzoek in opdracht van Mercedes-Benz onder potentiële kopers in de hoofdmarkten heeft dit aangetoond.

Mid-size pick-ups zijn op dit moment het populairste segment in Australië met een marktaandeel van 14,1 procent. Argentinië volgt daar vlak achter met 11,6 procent. Dit betekent dat in deze landen een op de acht verkochte auto’s een eentons pick-up is. In Brazilië hebben mid-size pick-ups een marktaandeel van bijna vijf procent van de totale automarkt. Dat marktaandeel bedraagt 0,5 procent in Duitsland, 1,3 procent in Groot-Brittannië, 1,4 procent in Turkije en 0,8 procent in Rusland.

Mercedes-Benz heeft aan de hand van marktonderzoeken vastgesteld dat er vijf klantgroepen zijn voor de X-Klasse, die in de afzonderlijke landen verschillende rollen spelen. Een belangrijke doelgroep zijn gezinnen met een actieve levensstijl en een voorkeur voor premiumproducten. Zij gebruiken hun pick-up vooral voor woon-werkverkeer, voor het boodschappen doen, om de kinderen mee naar school of de sportclub te brengen en voor weekendtrips en vakanties. De voornaamste markten zijn Brazilië, Argentinië, Australië en Zuid-Afrika.

Een andere doelgroep voor de X-Klasse zijn succesvolle, avontuurlijk ingestelde stadsbewoners die outdoorsporten beoefenen zoals skiën en het varen met jetski’s of met een boot. Ze hebben een comfortabele premiumauto nodig met tegelijkertijd voldoende laadruimte en genoeg trekvermogen voor hun hobbyattributen. De voornaamste markten zijn in dit geval Australië, Zuid-Afrika, Brazilië, Groot-Brittannië en Duitsland.

Daarnaast heeft de Mercedes-Benz pick-up het potentieel om individualisten aan te spreken die een voorkeur hebben voor premiumproducten. Ze hebben een onafhankelijke levensstijl en zoeken een bijzondere auto die hun karakter en status onderstreept met een uniek design. Onafhankelijke individualisten gebruiken de pick-up als dagelijks vervoermiddel in de stad, voor activiteiten in de avonden en de weekenden en voor sportactiviteiten. De belangrijkste markten voor deze doelgroep zijn Duitsland, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië.

De vierde doelgroep bestaat uit zakelijke gebruikers zoals aannemers, architecten en dienstverleners die hun pick-up willen gebruiken voor zakelijke en privédoeleinden: oftewel een comfortabele auto van de zaak voor meetings met klanten die net zo geschikt is voor het vervoeren van klanten en werknemers als het vervoeren van gereedschap en bouwmaterialen. Daarnaast willen ze hem ook inzetten als dagelijks vervoermiddel en voor weekendactiviteiten. Belangrijke markten zijn in dit geval Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en Argentinië.

Landeigenaren, zoals veehouders in Argentinië, sojaboeren in Brazilië of wijnproducenten in Zuid-Afrika, gebruiken hun auto eveneens zowel voor zakelijke als privédoeleinden. Ze hebben een auto nodig die enerzijds uit de voeten kan in het terrein en ook genoeg laad- en trekvermogen heeft. Anderzijds moet hij ook geschikt zijn om mee naar klanten en leveranciers te rijden en als dagelijks vervoermiddel voor het gezin.

Productiesamenwerking met Renault-Nissan

De marktintroductie van de Mercedes-Benz X-Klasse zal in Europa eind 2017 beginnen. De nieuwe modelreeks zal een aantrekkelijke prijsstelling krijgen en in samenwerking met Renault-Nissan Alliance geproduceerd gaan worden. De productie voor de Europese, Australische en Zuid-Afrikaanse markt zal in 2017 van start gaan in de Nissan-fabriek in Barcelona, Spanje. De X-Klasse voor de Latijns-Amerikaanse markten zal vanaf 2018 gebouwd gaan worden in de Renault-fabriek in Cordoba, Argentinië. Met de X-Klasse breiden Daimler AG en Renault-Nissan Alliance hun strategische samenwerking uit die zes jaar geleden werd aangegaan. Dit stelt Mercedes-Benz in staat op om een snelle en kostenefficiënte manier toegang te krijgen tot het snel groeiende segment van mid-size pick-ups. Daarnaast profiteren beide bedrijven van een optimale benutting van de productiecapaciteiten. Nissan is de op één na grootste fabrikant ter wereld van mid-size pick-ups met een laadvermogen van een ton en heeft maar liefst tachtig jaar ervaring met het produceren en verkopen van dit type auto’s.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

X