banner

Manieren om een auto te bezitten

Manieren om een auto te bezitten

Een nieuwe auto aanschaffen is geen goedkope bedoeling. Bij zakelijk gebruik kun je een auto kopen met bedrijfsmiddelen. Heb je flink gespaard als particulier, dan kun je misschien wel zo een auto betalen.

Je kunt echter ook overwegen om via geld lenen een auto te kopen. Dat doen nog best veel mensen, want het is niet voor niets dat de persoonlijke lening ook wel de autolening wordt genoemd.

Auto voor zakelijk gebruik
Ben je zelfstandig ondernemer en besluit je een nieuwe auto aan te schaffen die je voor bedrijfsdoeleinden gaat gebruiken? Omdat je klanten moet bezoeken of producten wilt bezorgen bijvoorbeeld? Dan kun je overwegen om het voertuig te kopen met bedrijfsmiddelen en dus op bedrijfsnaam te zetten. Je kunt dan de btw terugvorderen op het aanschafbedrag. Ook op de kosten die je maakt voor het zakelijke gebruik mag je vervolgens btw terugvragen.

Privéauto ook zakelijk gebruiken
Heb je een privéauto gekocht op eigen naam maar wil je die ook zakelijk gebruiken? Dan mag je geen btw terugvorderen op het aankoopbedrag. Maar je kunt wel btw aftrekken van de kosten die je maakt voor zakelijk gebruik. Je moet dan wel goed bijhouden hoeveel kilometer je privé rijdt met de auto want over dit gedeelte betaal je wel btw.

Zakelijke of private lease
Als je niet per se zelf eigenaar wilt zijn van een auto, kun je ook overwegen een auto te leasen. Bij private lease ben je op deze manier elke maand één vast bedrag verschuldigd aan de leasemaatschappij maar daar zit dan ook alles bij in: het leasebedrag, de wegenbelasting en de autoverzekering. Heb je schade aan de auto, dan handelt de leasemaatschappij dit af. Bij zakelijke lease gelden dezelfde voordelen: je weet elke maand wat je moet betalen. Daarnaast mag je als ondernemer bij zakelijke lease btw aftrekken van de leasetermijnen. Gebruik je als ondernemer met een zakelijke leaseauto het voertuig ook privé, dan betaal je hierover wel btw.

Huurkoop
Huurkoop is ook een optie om aan een auto te komen zonder dat je direct een groot bedrag moet betalen. Bij huurkoop doe je aanbetaling op de auto en los je de rest van het bedrag over een bepaalde periode af tegen een vaste rente. De verkoper blijft echter de eigenaar van de auto tot het hele bedrag is afgelost. Voordeel is dat de aflostermijnen en rente vaak lager zijn dan bij een andere lening, omdat de auto als onderpand dient. Nadeel is dat de auto in beslag kan worden genomen wanneer je in gebreke blijft bij het aflossen.

Geld lenen voor een auto
Wil je niet leasen of een auto aanschaffen via huurkoop, dan kun je natuurlijk ook een persoonlijke lening afsluiten. Hiermee heb je het bedrag om de auto te kopen direct tot je beschikking en los je over een vaste periode een vast bedrag af tegen een vaste rente. Je bent wel direct eigenaar van de auto. Koop je een kleinere of tweedehands voertuig, dan kun je ook overwegen een doorlopend krediet af te sluiten. Met deze leenvorm heb je langer de tijd om af te lossen en kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Bij het afsluiten van een lening wordt altijd de inkomenssituatie getoetst. Op basis daarvan wordt de hoogte van de lening vastgesteld.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE
X