4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Jean-Marie Lurquin opent de Morocco Desert Challenge

Jean-Marie Lurquin opent de Morocco Desert Challenge

Jean-Marie Lurquin, de legendarische Dakar-navigator, opent voor het eerst de Morocco Desert Challenge. Lees hier waarom.

Jean-Marie Lurquin won als copiloot van toppers Jean-Luis Schlesser, Josep Maria Servia en Giniel de Villiers verschillende etappes in de Dakar en internationale rally-raids. Dit jaar opent hij de Morocco Desert Challenge. Eén van de beste navigatoren ter wereld die de MDC-roadbooks aan een laatste finale keuring onderwerpt: hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Lurquin Ik ben al jaren bevriend met koersdirecteur Jean-Claude Kaket en was al eens uitgenodigd door organisator Gert Duson. De Morocco Desert Challenge groeit elk jaar naar een hoger professioneel niveau. Een betere ouverture geeft de toppers meer vertrouwen, wat op zijn beurt naar een nog sterker deelnemersveld leidt.

Anderhalve maand geleden gingen Gert en ik al eens samen op verkenning, en ook vorige week reed ik het hele parcours op zes dagen tijd. Soms heeft de regen een piste veranderd, of versperren nieuwe afsluitingen een doorgang. Al die kleine aanpassingen zijn ingevoerd, zodat de deelnemers voor geen enkele verrassing komen te staan. Ik kan dan ook met absolute zekerheid zeggen dat de roadbooks van topkwaliteit zijn.

De reden waarom steeds meer toppers de weg vinden naar de Morocco Desert Challenge is niet alleen omwille van de spectaculaire etappes doorheen een fantastisch landschap, maar vooral ook omdat er tussen die etappes 0 kilometer liaison is.

Lurquin Dat bestaat in geen enkele andere rally ter wereld! Overal spenderen teams ’s nachts nog vele uren op het asfalt om naar de volgende startplaats te rijden. In de MDC vertrekt de volgende etappe gewoon waar de vorige eindigt.

Ook het parcours is ongezien in een land dat jaarlijks tientallen rally’s organiseert. Terwijl deze zich beperken tot één regio of één ondergrond, verenigt de MDC het allemaal: van de Atlantische naar de Mediterraanse kust over strand, duinen, wadi’s, rotspartijen, pistes en pèche pèche. De start op het strand van Plage Blanche is wat mij betreft even mythisch als de aankomst van de Dakar aan Lac Rose. Ik zit al jaren in de rallywereld en heb wedstrijden over de hele wereld gereden, maar dit parcours heeft werkelijk alles wat een rally-raid moet hebben.

Als we willen weten hoe deze rally leeft in het professionele milieu, veert Jean-Marie enthousiast recht.

Lurquin De piloten weten intussen allemaal dat er een rally is opgestaan die de zaken op een nieuwe en verfrissende manier aanpakt. Hier komen ze na de etappe niet in een of ander hotel terecht, maar in een nieuw bivak in de natuur. Ze krijgen lekker eten, en de tijd om een biertje te drinken met de concurrenten. De samenhorigheid die volgens mij de laatste jaren wat uit de rallywereld was verdwenen, komt hier weer helemaal naar boven. De Morocco Desert Challenge keert terug naar de essentie van de rallysport, dat is precies de reden waarom ik mee in dit project ben gestapt.

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply

1 reactie

  • Dirk van rompuy
    19/06/2017, 6:56 pm

    Graag meer info over deze rally
    En welke wagens zijn toegelaten?

    REPLY
X