Jaguar Land Rover ontwikkeld ultieme autoportier

Jaguar Land Rover ontwikkeld ultieme autoportier

Jaguar Land Rover heeft het ultieme autoportier ontwikkeld, dat automatisch opent als de bestuurder de auto nadert en ook te bedienen is via gebaren.

Momenteel test Jaguar Land Rover een prototype van het automatische portier in de Range Rover Sport. Bewegingssensoren en keyless entry detecteren de bestuurder wanneer die naar de auto loopt. Het portier opent automatisch, alsof een onzichtbare valet het portier opent.

De techniek kan behulpzaam zijn voor mindervalide mensen voor wie een auto het primaire vervoermiddel is.1 Meer dan een derde van de doelgroep ervaart praktische ongemakken tijdens de dagelijkse ritten in hun auto.2 Ook zijn de automatische portieren handig voor mensen die kinderzitjes of zware spullen dragen. De bestuurder hoeft dankzij deze techniek niet langer te worstelen om een autoportier te openen.

Eenmaal ingestapt kan de bestuurder het automatische portier sluiten met een knop in het plafond. Hij hoeft zich dus niet naar het portier uit te rekken om dat te sluiten. Via het infotainmentsysteem krijgt de bestuurder informatie over de status van elk portier. Via dezelfde software kan de bestuurder ook de portieren openen en sluiten.

Radartechnologie op het portier van de bestuurder detecteert objecten die het portier kunnen beschadigen. De software voorkomt vervolgens dat het portier in aanraking komt met dergelijke obstakels. De portieren kunnen ook geprogrammeerd worden om te sluiten en te vergrendelen wanneer de bestuurder de auto verlaat.

Jaguar Land Rover werkt bij de ontwikkeling van de techniek samen met Mark Omrod, goudenmedaillewinnaar op de Invictus Games. Omrod is een voormalig marinier, die tijdens de oorlog in Afghanistan drie ledematen verloor. Hij zegt: “This innovative Jaguar Land Rover technology would be such a benefit to me and has real power to change lives for those who face problems getting in and out of the car. Opening and closing the car door may seem like such an insignificant task to many people but sometimes it’s the small, everyday obstacles which people take for granted that are most frustrating to overcome for those living with disabilities.”

De ingenieurs van Jaguar Land Rover ontwikkelden het systeem in slechts zes maanden tijd en installeerden het in een Range Rover Sport. Behalve dat de techniek nuttig is voor invalide mensen is die ook belangrijk voor toekomstige modellen van Jaguar Land Rover.

Xu Zhou, Deep Learning Technical Research Manager bij Jaguar Land Rover, zegt: “The mobility door is an exciting piece of technology that offers a real-world value to our customers. There’s also something very welcoming about the door opening on your approach – something we think will be greatly valued as we become more familiar with shared mobility.”

– Persbericht

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X