Internationale 4×4 Campingstoelentest 2017: ARB Air Locker stoel testwinaar

Internationale 4×4 Campingstoelentest 2017: ARB Air Locker stoel testwinaar

4x4 reizen maken. Heerlijk er op uit! Of dit nu een dagje Fürstenau is, of drie weken naar Marokko. We delen allemaal dezelfde passie. Het ultieme gevoel van vrijheid, als je met je 4x4 op plaatsen komt, waar geen mens met een normale auto zou kunnen komen. Want dát rechtvaardigt ook je hobby! Al het commentaar op verjaardagen, bij de kerstborrel met collega's: 'wat moet je nou met zo'n grote bak?' Sommigen vinden het nog wel stoer en gaaf, maar als ze horen, wat de wegenbelasting kost, rennen ze snel terug naar hun eigen kleine personenauto.

Dat gevoel, als je met zonsondergang op een berg zit te genieten van een heerlijk koud biertje, is onbetaalbaar. Je hebt vandaag obstakels overwonnen. Door de bagger gesleurd, gelierd, gesleept en nu zit je op de mooiste plek van de wereld. Maar dan wil je wel een beetje lekker zitten. Door de jaren heen zijn al vele campingstoelen de revue gepasseerd. Maar wat is nou een fijne stoel? Iedereen heeft daar wel een mening over. Wij houden bijoorbeeldwel van lekker onderuitgezakt in een lage stoel zitten, een ander vindt zoiets meer een zitzak, dan een stoel… Daarom leek het ons een goed idee om dit eens aan het grotere publiek te vragen.

Hoe doe je dat? Een paar stoelen op de zaak neerzetten en dan maar afwachten, schiet niet erg op. Nee, dat gaan we anders doen. Groter en beter. Waar komen veel 4×4-reizigers/-rijders? Juist, op het jaarlijkse 4WD Festival! Daar komen duizenden bezoekers, waaronder er vast wel een paar zijn, die willen testen.

De test is opgedeeld in twee delen: ‘de publiekstest’ en ‘de professional jury’. Op zaterdagavond al werd met ‘de pro’s’ begonnen. Deze doorgewinterde 4×4-reizigers weten als geen ander, waaraan een goede stoel moet voldoen. Gewapend met een uitgebreid testformulier, een pen en een kritische blik gingen ze aan de slag. Niet alleen comfort, maar ook gewicht, afmetingen, looks, gebruiksgemak, dat alles en meer wordt uitgebreid getest en zorgvuldig genoteerd. Nadat zo’n 25 juryleden zich over de stoelentest hadden uitgesproken, was het tijd voor een heerlijke barbecue en daarna nog even lekker met een pilsje bij het kampvuur… Dat testen duurde tot diep in de nacht….

Zondagochtend. Na een broodje ei van de chef-kok en een paar bakken koffie is iedereen weer paraat. Het publiek komt eraan! De stembriefjes voor de stoelentest liggen klaar, er zijn voldoende pennen en de stembussen zijn leeg. Ons enthousiaste testteam heeft vele van de gasten op deze dag van het pad af gehaald om aan de test deel te nemen. Misschien iets minder uitgebreid, maar zeker niet minder belangrijk. Verschillende meningen alom en dus erg benieuwd naar de uitkomst!

Daags na het 4WD Festival zijn de stemmen geteld, maar is de test nog niet compleet. Want waarom niet nog meer mensen de gelegenheid geven om te testen en hun mening te geven? Hoe meer stemmen, hoe beter en zuiverder het resultaat. Dus wordt ‘de Nationale Stoelentest’, ineens ‘de Internationale Stoelentest’. Die volgende testdag is op Outdoor Planet in Temse in België. Zullen onze zuiderburen dezelfde mening hebben als wij Ollanders? Na twee dagen intensief testen en stemmen kunnen we nu rustig zeggen, dat er een behoorlijk aantal mensen heeft gestemd. Niet geheel verassend is, dat een aantal dingen bij de pro’s duidelijk naar voren komt en bij de publiekstest niet.

Neem de afmetingen. Op dit gebied is de Frontrunner onverslaanbaar. Deze vouwt op als een pakketje van 40×40 cm en is slechts 8 cm dik. Ideaal als ruimte een issue is. Een ander verschil zit tussen de twee stoelen van ARB. Velen voelen verschil en hebben een duidelijke voorkeur, alhoewel bijna niemand kan zeggen, waar dat nou precies in zit. Speelt dan toch de psychologie een rol? Laten wij ons zo beïnvloeden door kleur en gevoel? Daar zijn vast ellenlange studies over te schrijven, maar wij houden het nu maar bij harde cijfers.

Na lang testen en stemmen is toch gebleken, dat de ARB Air Locker stoel als testwinnaar uit de bus is gekomen. Deze stoel combineert gebruiksgemak en comfort met de looks en het is niet ondenkbaar, dat dit laatste de doorslag heeft gegeven. ‘Bring your A-game’ is natuurlijk ook gewoon een lekkere slogan, die goed bij de stoel past.

Nu is het kiezen voor de juiste stoel op zich niet zo moeilijk. Gewoon gaan vergelijken. Ga naar een beurs, een campingwinkel, of showroom en vergelijk. Bij ons op de zaak (Saris 4×4 in Valburg.red.) zijn alle vier de modellen te testen, dus kom voor aanschaf gerust langs voor een test. Afhankelijk van het tijdstip serveren we er een heerlijk kopje koffie, of een lekker koud biertje bij. Je bent van harte welkom. Mocht je na het lezen van de test volledig vertrouwen op de stem van het publiek, ga dan naar de website en schaf je 4×4 campingstoel in onze webshop aan.

De geteste modellen

Voor de test hebben wij vier modellen getest. De ARB in beige kleur, de Air Locker stoel in zwart, de Frontrunner en de Rhinorack Highback. Deze laatste is gedurende de test vervangen door een nieuwer model. Zelfde comfort, maar dan met harde leuningen.

Een greep uit onze pro’s

Een kleine greep uit onze uiterst vakkundige vakjury:

Marco en Jacqueline Zuijdam. Jarenlang kampeerders en vooral de laatste jaren actief met de off-road trailer op pad. De laatste tijd is Marco actief met Roadbooks Experience en zal hij zijn 4×4 en uitrusting op professionele wijze aan de tand voelen.

Paul & Sylvia Marinissen. Zeer actieve leden van de Mitsubishi 4WD Club. Ze trekken er bijna elk weekend op uit om de Mitsubishi Pajero in het terrein aan de tand te voelen. IJsland, Schotland, Frankrijk, op 4×4-gebied hebben deze landen voor Paul en zijn vrouw geen geheimen meer.

Arnoud en Natasja Weringh. Nog relatief nieuw in de 4×4 wereld, maar na aanschaf van hun Landcruiser 150 (eigenlijk voor het werk) begon het toch wel een beetje te kriebelen. Met wat aanpassingen achter de rug hebben ze zich volledig op het 4×4-rijden gestort en zijn inmiddels ook al heel wat ervaringen rijker.

Saris 4×4 – Kerkstraat 30 – 6675 BS Valburg – T. +31(0)488-431422

E:  info@saris4x4.nl

I: www.saris4x4.nl

I: www.saris4x4shop.nl

Kijk ook eens op onze Facebook-pagina, YouTube kanaal en Twitter

Van 30 mei t/m 3 juni staan wij op de grootste 4×4-reisbeurs van Europa. Kom je de Blue Lizard bewonderen op de Abenteuer Allrad in Bad Kissingen?

Campingstoel

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X