banner

Geld lenen om je auto te financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Geld lenen om je auto te financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Een auto is meestal een grote uitgave. Heb je een nieuwe auto nodig of heb je eindelijk jouw droomauto gevonden, maar heb je het geld niet om het aanschafbedrag in één keer te betalen?

Dan kun je overwegen om een lening af te sluiten om je nieuwe auto te financieren. Wij vertellen je wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Lening bij de autodealer

Veel autodealers bieden de mogelijkheid om de auto in termijnen af te betalen. Denk aan acties als ‘Koop nu, betaal later’. Klinkt heel aantrekkelijk, maar dit is meestal niet de goedkoopste manier om je auto te financieren. Je sluit dan een lening af bij de autodealer, waarbij de rente vaak een stuk hoger is dan bij een kredietverstrekker. Daarnaast is de auto pas écht van jou op het moment dat je de lening hebt afbetaald. Kun je de lening niet afbetalen? Dan moet je deze inleveren en ben je al het geld dat je al hebt ‘afgelost’ kwijt. Dit ziet de autodealer dan namelijk als kosten voor de ‘huur’ van de auto.

Lening bij kredietverstrekker

Het is dus voordeliger om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker om je auto te financieren. Je kunt dan kiezen uit twee verschillende type leningen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Ga je voor een persoonlijke lening, dan staan de rente en de looptijd vast. Bij een doorlopend krediet zijn deze variabel. Voor de aankoop van een auto is een persoonlijke lening dus het meest geschikt. Je krijgt dan in één keer het bedrag op je rekening en je betaalt een vast bedrag per maand terug. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. De rente verschilt per kredietverstrekker. Vergelijk daarom altijd verschillende leningen. Zo vind je gemakkelijk een lening tegen het laagste rentepercentage.

Looptijd en levensduur

Sluit je een persoonlijke lening af voor de aankoop van je auto? Dan is het verstandig om de looptijd van de lening aan te passen aan de levensduur van je auto. Zo voorkom je dat je nog aan een lening vastzit als je auto al versleten is en je weer een nieuwe auto moet aanschaffen. En als je het geld hebt, is het verstandig om de lening zo snel mogelijk af te lossen. Zo betaal je over een kortere periode rente en ben je dus goedkoper uit. Houd hier wel van tevoren rekening mee, bij een persoonlijke lening moet je namelijk vaak een boete betalen als je extra wilt aflossen.

Voor- en nadelen

Geld lenen voor de financiering van je auto heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je eigenaar wordt van de auto, de restwaarde voor jou is als je de auto verkoopt, je kunt afdingen op de prijs als je de auto in één keer betaalt en het afsluiten van een lening voor je auto voordeliger is dan het leasen van een auto. De nadelen zijn dat je meer betaalt dan de koopprijs en je aan een lening vastzit. Dus kun je genoeg geld sparen zodat je de auto in één keer zelf kunt betalen? Doe dat dan, want dat is nog steeds de voordeligste optie.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos