banner

Energietransitie in de Dakar Rally

Energietransitie in de Dakar Rally

De Dakar Rally organisatie A.S.O. heeft een ambitieus ‘DakarFuture’ energietransitieplan uitgevouwen. Het plan van geleidelijke energietransitie heeft 2 ‘dragers’: de motoren die de race auto’s en trucks aandrijven en de uitlaatgassemissies.

De Dakar organisatie is vastbesloten om z’n rol als ‘openlucht laboratorium’ te spelen om de technische voordelen te stimuleren, te testen en te bevestigen, die door de constructeurs zijn gemaakt, in de wetenschap, dat de rallyauto’s van vandaag de productieauto’s van morgen zijn. De veranderingen zullen geleidelijkaan, maar zeker worden doorgevoerd.

Al in 2022 zal er een categorie ‘alternatieve energie’ worden ingevoerd om de focus te leggen op deelnemers, die racen met hybride, elektrische, of waterstofaangedreven auto’s en trucks, maar ook andere emissieloze technologiën passen hierbij. De reglementen zullen worden aangepast om een juiste balans te bewerkstelligen en om er zeker van te zijn, dat elk project competitief zal zijn. In 2026 zullen alle deelnemers in de auto- en truck categoriën van de Dakar de rally moeten rijden met voertuigen, die ultralage uitlaatgasemissies hebben.

Na een paar jaar zal de ontwikkeling van deze technologiën ook elke amateurdeelnemer in staat moeten stellen voertuigen te bouwen, die aan dezelfde standaarden voldoen. Dat zal voor de Dakar Rally van 2030 de standaard zijn. In 2030 zullen zowel de auto-, als truck categoriën volledig door alternatieve energie en zonder uitlaatgasemissies moeten worden aangedreven.

Uitgebreide terugblik op Dakar 2021 lees je in 4WD Magazine uitgave 3-2021.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE
X