banner

Elektrische luxe gaat offroad

Elektrische luxe gaat offroad

Een emotionele uitstraling, overtuigende prestaties in het terrein en toekomstgerichte technologie: de EQC 4×4² laat zien dat de elektrificatie bij Mercedes-Benz ook buiten de gebaande paden in zijn element is. Een klein team van toegewijde ontwikkelaars heeft dit rijdende technologieplatform gecreëerd op basis van de EQC 400 4MATIC (stroomverbruik gecombineerd: 21,3-20,2 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)[1]. Tot de technische highlights behoren onder andere de multilink portaalassen en de enscenering van een krachtige sound in het interieur en exterieur. De koplampen veranderen in ‘luidsprekerlampen’, omdat ze tegelijkertijd ook als luidspreker functioneren.

De EQC 4×4² is een elektroauto van uitersten. Mercedes-Benz wil hiermee de grenzen opzoeken en laten zien dat elektromobiliteit niet alleen onroad, maar ook offroad denkbaar is. De unieke auto is ontwikkeld door een team met medewerkers van verschillende afdelingen, onder leiding van ontwikkelingsengineer Jürgen Eberle die eerder al de E 400 All-Terrain 4×4² ontwikkelde. “Ons doel is moderne luxe en duurzaamheid te combineren met emotionele aantrekkingskracht. De EQC 4×4² laat zien hoe leuk duurzame mobiliteit kan zijn. Bij dit model gaat elektromotive hightech hand in hand met een fascinerende klantervaring dankzij MBUX en over-the-air updates. Kortom, elektrische, progressieve luxe goes offroad”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Daimler Group Research, alsmede COO van Mercedes-Benz Cars. “Dit studiemodel toont duidelijk aan dat we bij Mercedes-Benz niet alleen een passie voor elektromobiliteit hebben, maar ook leidend willen zijn op dit vlak en de emotionele aantrekkingskracht daarvan in de toekomst nog verder zullen vergroten.”

Met de EQC 4×4² als technologieplatform laat Mercedes-Benz zien dat passie voor avontuur kan worden gecombineerd met lifestyle en duurzaamheid. Rijden door zand in woestijngebieden en op het strand, over rotsachtig terrein en door beekjes in de bergen behoren tot de mogelijkheden. Naast een grote betrouwbaarheid en dito comfort maakt de technische basis van het standaardmodel het ook mogelijk om een aanhangwagen te trekken en een dakdrager te monteren. Met een daktent en een opblaasbare boot zijn de meest afgelegen gebieden te bereiken – en bij een vroege start worden de andere avonturiers in het kamp niet eens wakker gemaakt. De motor is immers fluisterstil.

Met een hoogte van 293 mm is de bodemspeling van de EQC 4×4² meer dan twee keer zo hoog als die van een standaard EQC (140 mm). Zelfs bij een G-Klasse is de bodemvrijheid 58 mm kleiner. De waaddiepte is met 15 cm vergroot naar 40 cm. De enorme bodemvrijheid wordt mogelijk gemaakt door toepassing van portaalassen: in tegenstelling tot conventionele assen zijn de wielen niet op de hoogte van het midden van de as gemonteerd, maar een stuk lager op de asnaaf met behulp van de portaalconstructie. Of omgekeerd kan worden gesteld dat de hele auto hoger op de wielen staat. Het 4×4²-onderstel is bevestigd aan dezelfde ophangpunten van de carrosserie als het standaard onderstel.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine (12-2020). Te bestellen via deze link.

 

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos