4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Eerste week Dakar voor Van Velsen Rally Sport was succesvolle beproeving

Eerste week Dakar voor Van Velsen Rally Sport was succesvolle beproeving

Dit is de tweede Dakar rally voor Aad van Velsen van het Van Velsen Rally Sport team uit Stompwijk. Nu hij het bivak van de rustdag in La Paz, Bolivia heeft bereikt, kijkt hij tevreden terug op de eerste week van de Dakar rally 2017.

“Het was zeker niet makkelijk en vooral ook zwaar, maar ja, dit is dan ook de zwaarste rally ter wereld.” vertelt Aad. “De organisatie beloofde ons een echte Dakar en zo heb ik het ervaren. De truck doet het in ieder geval geweldig en ook de samenwerking in de cabine verloopt prima.”

De grootste beproeving voor velen maar zeker ook voor Aad was de enorme hitte van de eerste dagen. “Overdag liep de temperatuur op tot soms wel boven de 50 graden maar vooral ook ’s nachts bleef het gewoon 30graden. Ik heb de tweede en derde dag eigenlijk niet kunnen slapen en heb weinig gegeten. Dat eist zijn tol maar tijdens de wedstrijd etappe ging het dan wel weer redelijk goed. Ik ben blij dat ik het afgelopen jaar veel aan mijn conditie heb gedaan met m’n personal trainer anders had ik dit zeker niet volgehouden.”

De aanpassingen aan de truck hebben zeker ook hun vruchten afgeworpen. “We hebben geen echte grote aanpassingen gedaan aan de truck, want die is eigenlijk gewoon heel goed, maar we hebben bijvoorbeeld wel een betere afstelling voor de vering en schokdemping kunnen realiseren en dat heeft mij zeker meer vertrouwen en snelheid in de wedstrijd gegeven.”

De samenstelling van zijn crew in de cabine is dezelfde als vorig jaar. “Ik vertrouw Jos Schotanus en Sebastiaan Haverkamp volkomen en doordat dit nu al de derde keer is dat we samen een rally rijden weten we wat we aan elkaar hebben. Het navigeren is een grotere uitdaging geworden doordat we niet mogen vertrouwen op elektronische hulpmiddelen. De 6 jaar ervaring van Jos als navigator werpt dan ook hier zijn vruchten af.”

Het doel is om ook dit jaar weer de finish te halen en dan het liefst een aantal plaatsen hoger in het klassement. “De organisatie schotelt ons een uitdagende route voor die voor velen heel lastig is, daarbij spelen de wisselende omstandigheden een grote rol. Wij kunnen ons gelukkig goed handhaven in dit deelnemersveld en het klassement en hebben vrijwel geen technische problemen, maar de rally is nog lang.”

Na de hitte is nu de hoogte en verrassend genoeg de regen de grootste bepalende factor voor de komende dagen. “We zitten sinds vrijdag voor zes dagen lang boven de 3000 meter en door heftige regenval was het bivak voor de rustdag onbegaanbaar maar ook de zesde etappe afgelast. Voorlopig gaat de hoogte mij aardig af maar ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met die regen. We moeten het er echter mee doen en deze omstandigheden zijn voor iedereen gelijk. Ik heb wel weer zin om maandag te starten aan de tweede week.”

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
4WD Magazine Abonnement
Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen
4WD Magazine Webshop
Smiley face

Ga naar onze webshop voor de laatste dvd’s, boeken, en miniaturen.

> Bekijk de webshop
X