banner

Een Mars Rover en Arctic Trucks

Een Mars Rover en Arctic Trucks

Aan de voet van een enorme rij vrij ruige en naakte bergen, midden op IJsland, bestuurt een team wetenschappers vanuit hun tentjes een robot. Een soort van buggy vanaf een laptop besturen mag dan niet veel met off-roaden van doen te hebben, maar zelfs voor een doorbakken off-roader als onze medewerker Robb Pritchard was het werk van de wetenschappers toch wel iets heel bijzonders.

De systemen die hier in dit afgelegen en desolate landschap werden beproefd, zullen binnen afzienbare tijd onderdeel uitmaken van ’s werelds uitgekiendste off-road voertuig. Maar het ding is niet ontwikkeld voor expedities op onze aardkloot, het is bedacht voor gebruik op een andere planeet. De next Mars Rover, zogezegd!

En om op zo’n afgelegen testsite te komen, over weggedooide gletsjers, waar zelfs een gewone 4×4 moeite mee zou hebben, wendde het Mission Control team zich tot één van de grootste spelers op het gebied van extreem off-roaden, Arctic Trucks. Medewerker Robb Pritchard vertrok naar het land van vuur en ijs om te zien, wat de mannen daar uitspookten.

Buiten de hoofdstad Reykjavik, weg van de souvenierwinkeltjes en ’s werelds duurste bier, duurt het maar heel even of het asfalt houdt op en IJsland’s wildernis begint… Met de speciaal gemaakte 38 inch banden op 11 PSI voelt de 4×4 aan als een kruising tussen een vaag sturende oude Land Rover en een hoovercraft. Maar deinend over het ruwe terrein betekent nog wel, dat we zo’n 50 km/uur kunnen halen, waar ‘normale’ 4×4’s nauwelijks verder konden, in afwachting van wanneer ze vast zouden rijden op een stukje zachte, vulkanische as.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave (4WD Magazine 1-2020).

Arctic Trucks

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos