De witte woestijn

De witte woestijn

Achter de voorruit gezeten kan ik nauwelijks het verschil zien tussen de witte wereld om ons heen en het eind van de motorkap. Een blik op de thermometer leert, dat het buiten -25 graden is.

Dan kijk ik naar Gisli, mijn co-driver in de auto gedurende de afgelopen 12 dagen. Ik wrijf eens over mijn gezicht en mijn ogen om wat meer bloed richting mijn ogen te krijgen. Gedurende de afgelopen drie uur volgen we een smal spoor op onze GPS, dat zo ver reikt, als die GPS aangeeft. Buiten zie ik niks anders dan een wereld van ijsspleten en sneeuw. De dunne lijn op onze GPS is onze gids, tenminste nu even. Zonder die lijn moeten we stoppen en wachten tot het goed weer wordt. Maar dat kan nog wel dagen duren…

Rond mijn middel heb ik een klimharnas en een 15 meter lang touw geknoopt voor het geval ik moet uitstappen, als we zijn vastgereden en ik uit de auto moet. We zijn nu al 30 uur onderweg en zijn een delirium nabij. Gisli zat al achter het stuur toen we deze gebleekte hel binnenreden. Toen de horizon niet meer was te zien, stak ik mijn hoofd maar uit het raam om ons vorige spoor te kunnen zien en ik gaf Gisli met gebaren de richting aan die hij moest sturen. Nu zit ik zelf al weer 90 minuten achter het stuur en ben bekaf. Mijn aandacht verplaatst zich van het beeldscherm naar het voorraam en weer terug en hoop dat dit allemaal snel voorbij is. Dit is de witte woestijn, Antarctica, het koudste, droogste en winderigste plekje op onze planeet. Ik wrijf nog eens over mijn gezicht en dwing mijn ogen richting beeldscherm van de GPS.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine.

Antarctica

 

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X