De Witte Woestijn (deel 2)

De Witte Woestijn (deel 2)

De minuten, uren en dagen smolten mede dankzij de niet ondergaande zon tezamen en de dagen werden eentonig door het steeds weer rijden, tanken, eten, slapen en weer rijden. Als de zon recht voor ons stond, was het middernacht, stond ie achter ons dan was het 12 uur. Altijd maar Iicht, of juist altijd duisternis veroorzaakt bij sommige mensen vaak fysieke, dan wei psychologische problemen.

Je slaapritme raakt verstoord. Als je 20, of 24 uur wakker bent, raakt je lichaam uitgeput, maar vinden je hersenen het lastig om in slaap te komen. Word jij om 5 uur wakker in een wereld zonder nacht, ga jij dan een omeletje staan bakken? Desondanks begon ik aardig aan de routine gewend te raken en deed ik in de auto weleens een oogje dicht, terwijl we over de sneeuwduinen hobbelden, luisterend naar Eric Clapton Unplugged. lk denk, dat het de enige cd was, die Gisli bij zich had.

De komende 10 uren zou de hemel helder blijven en zouden we lekker kunnen opschieten. De uren in de auto discussieerden we, of we uiteindelijk nog wel naar Ross Ice Shelf zouden kunnen komen en we keken bewonderend naar het prachtige licht van 360 graden sneeuw-, ofwel regenbogen. Als we zo konden doorgaan en geen oponthoud meer hadden, zouden we niet alleen de Zuidpool halen, maar zouden we zelfs het gehele continent kunnen oversteken. De sneeuwcondities hier op het plateau wisselden van keihard tot superzacht. Als je al vaker op sneeuw hebt gereden, dan weet je, dat het gaat om op de sneeuw te blijven rijden. Onder onze auto’s lagen enorme 44 inch Dick Cepek Fin Country banden op 14 inch brede AT wielen. Daardoor krijg je een grote, platte ‘voetafdruk’, waardoor je echt op de sneeuw blijft rijden. De bandendruk varieert van 7 psi op hardere sneeuw tot 1 psi op de zachtste sneeuw, of als we vastreden, hetgeen zo nu en dan weleens gebeurde.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine.

Antarctica

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X