4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Dakar 2017 voor Van Velsen Rally Sport een groot succes

Dakar 2017 voor Van Velsen Rally Sport een groot succes

De Dakar Rally van 2017 zit erop en werd een van de zwaarste in de geschiedenis. Alle elementen van enorme hitte tot extreme regen en grote hoogte hebben de deelnemers moeten trotseren. Voor Van Velsen Rally Sport uit Stompwijk werd deze, voor hun tweede Dakar rally uiteindelijk een groot succes en hebben ze met een 25ste plek in het klassement boven verwachting gepresteerd.

“We hadden ons tot doel gesteld in ieder geval weer proberen de finish te halen en als het kan beter dan vorig jaar.” Vertelt Aad van Velsen, teameigenaar en coureur van het team. “Maar dat het zo goed zou gaan had ik niet verwacht!” Met hun 25ste plaats in het klassement laten ze heel veel deelnemers achter zich. “Ik hoorde pas in de laatste week dat we zo goed stonden in het klassement en ik was compleet verrast. Je beseft dan wel dat je nog een paar zware etappes krijgt en daar bleken vele deelnemers nog serieuze problemen te hebben gehad.”

Een goede voorbereiding heeft er volgens Aad voor gezorgd dat ze zo goed hebben kunnen presteren. “We wisten al dat de motor en truck zelf zich al prima hadden bewezen de afgelopen jaren dus hebben we vooral gelet op kleine verbeteringen en aanpassingen. Vooral een vering en dempingtest in november heeft het rijgedrag van de truck enorm verbeterd en mij meer vertrouwen gegeven om harder te kunnen rijden.”
Toch werden tijdens de rally onderweg ook diverse deelnemers geholpen en zijn ze zelf ook een enkele keer geholpen door anderen. “We willen natuurlijk allemaal de finish halen en dan is het logisch dat je elkaar helpt, je wilt zelf ook geholpen worden als je vast zit.”

Een goed resultaat bereik je volgens Aad alleen met een goed team en rijden met je verstand. “Tijdens de etappes heeft Jos Schotanus heel goed genavigeerd en Sebastiaan Haverkamp heeft ervoor gezorgd dat de truck niet werd overbelast. Ik was vooral bezig om geen onnodige risico’s te nemen en goed te rijden. Maar vooral onze mannen en vrouw in het bivak hebben de truck en ons drieën in optimale conditie gehouden en dat was voor hun, gezien de zware omstandigheden zoals hitte, kou, regen en hoogte al een opgave op zich.”

De Dakar rally heeft dit jaar te maken gehad met extreme omstandigheden. “Om de rally wat uitdagender te maken had de organisatie vooral het navigeren voor ons lastiger gemaakt en gezorgd voor pittige wedstrijdetappes. Waar echter niemand op had gerekend was de enorme hitte in de eerste dagen en extreme regenval halverwege de rally.
De organisatie was genoodzaakt om etappes te cancellen doordat het parcours was weggespoeld. De negende etappe moest zelfs worden gecancelled omdat door aardverschuivingen het bivak niet kon worden bereikt en de organisatie zelf noodhulp heeft geboden aan de lokale bevolking.”

Nu deze Dakar rally zo succesvol is afgesloten, wordt er door Aad natuurlijk al wel nagedacht over de toekomst.
“We gaan in de komende weken besluiten of we in april de Marokko Dessert Challenge kunnen gaan rijden in Marokko en we willen natuurlijk weer kunnen starten in de Dakar rally van volgend jaar. Gelukkig hebben we in ieder geval een goeie truck en geweldig team. Echter staat of vallen alle toekomstplannen met voldoende financiële middelen. We zijn dan ook onze sponsoren heel erg dankbaar voor hun bijdrage aan dit succes en hopen dat dit resultaat hun vertrouwen geeft in onze toekomst.”

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
4WD Magazine Abonnement
Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen
4WD Magazine Webshop
Smiley face

Ga naar onze webshop voor de laatste dvd’s, boeken, en miniaturen.

> Bekijk de webshop
X