Bolivia: De Dodenweg en het Amazone regenwoud

Bolivia: De Dodenweg en het Amazone regenwoud

La Paz, de hoofdstad van Bolivia, is voor een miljoenenstad op de meest onpraktische locatie gebouwd. De stad is gelegen in een diep rivierdal op de Altiplano, de gigantische hoogvlakte die delen van Peru, Chili, Argentinië en Bolivia omvat.

Het centrum en tegelijkertijd het laagste punt van de stad ligt op ruim 3.500 meter boven zeeniveau, terwijl de buitenwijken tot een hoogte van wel 4.300 meter reiken. Door de grote hoogte heeft de stad, ondanks de tropische breedtegraad waarop het ligt, een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van noordelijk Finland. De zanderige ondergrond verandert in het korte regenseizoen in modder, wat desastreuze en soms fatale landverschuivingen tot gevolg heeft.

De onmogelijke geografie, een gebrek aan stedelijke planning en een algehele minachting voor verkeersregels en medeweggebruikers, veroorzaken een ongekende verkeerschaos. Meer dan eens staan we plots onderaan een weg, die gewoonweg te steil is om omhoog te komen; zelfs in de laagste kruipversnelling slaat de motor af en moeten we stapvoets achteruit naar beneden. Enkele jaren geleden is het stadsbestuur op het briljante idee gekomen om een netwerk van kabelbanen te bouwen, de ‘teleferico’ genaamd, om het wegennet te ontzien.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine. Klik op de link!

Bolivia

X