banner

Banden zijn als schoenen…

Banden zijn als schoenen…

Nieuwe schoenen moet je altijd even inlopen. Pas als je er een week op hebt gelopen, zitten ze lekker naar je voet en ga je er echt plezier van hebben.

Dat is op een bepaalde manier ook met 4×4-banden zo. Deze moet je ‘inrijden’. De waarschuwing: ‘Nieuw wegdek, langere remweg’ is bij iedereen wel bekend.

Een 4×4-band bestaat uit vele lagen rubber, staal en koord. Tijdens het produceren van de band wordt er een laagje toegevoegd, dat voorkomt, dat de band aan de mal plakt, waarin hij wordt gevormd. Pas na een paar honderd kilometer is deze laag van de band gesleten, is het loopvlak iets opgeruwd en zal de band op zijn best presteren.

Dit heeft overigens niets met de blauwe laag op de zijkant van de band te maken. Deze laag is enkel aangebracht om de witte letters te beschermen en laat zich makkelijk met een harde borstel en wat (warm) water verwijderen.

Probeer dus de eerste paar honderd kilometer niet meteen de maximale prestatie van je nieuwe band op te zoeken. Geef ze de tijd om in te slijten, zodat je daarna de grens kan opzoeken. Meer weten over de 4×4-banden en de eigenschappen ervan? Neem gerust contact met mij op.

Jip Saris

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE
X