banner

A new project in Cameroon and birthday boys in Gabon

A new project in Cameroon and birthday boys in Gabon

We waren ons vorige blog geëindigd bij de grensovergang Nigeria – Kameroen. We waren zonder konvooi, kleerscheuren en geld betaald te hebben Nigeria doorgekomen, een prestatie waar we best wel trots op waren! Vrijdagmorgen 27 januari reden wij vanuit Mamfé (Kameroen) door naar Buea (Kameroen) waar wij ons volgende project hadden.

De weg erheen was, zoals een lokale bewoner zei, ‘some parts good, some parts bad’. Vooral de ‘bad parts’ hebben wij kunnen beamen. De hele weg was namelijk weggehaald en verdwenen in één grote modderpoel waar we ons een weg doorheen moesten banen. De Chinezen helpen hier met de wegen aanleggen, maar de logica is ver te vinden als er over een traject van 20km de hele weg is weggehaald en er willekeurig op bepaalde stukken gewerkt wordt. Het was glibberen en glijden en zelfs de Dusterilla moest af en toe tot het uiterste getest worden. Op een gegeven moment was de weg geblokkeerd, omdat er een overloaded auto compleet was ingegraven. Met vier man extra duwen lukte het niet. Wat nu? Ja dan toch maar de passagiers eruit, ruim 7 man kwamen eruit! Ze waren zeker bang modderige voeten te krijgen. Het belooft wat voor Congo ieder geval….

Die middag hadden wij wederom een project, ditmaal in Buea (Kameroen). Zoals u ondertussen van ons gewend bent, besteden we hier graag wat extra en uitgebreid aandacht aan en dat past niet in een column. Vandaar dat hieronder ook de link staat waar u kunt lezen dat er ruim 700 kinderen verblijd zijn met een veilige speelplaats op hun school.

A new project to visit: Safe playground for children in Cameroon

De volgende ochtend, zaterdag 28 januari, reden wij in alle vroegte weg vanuit Douala richting Gabon. Het was de verjaardag van Hugo, maar uitslapen zat er wederom niet in. Gelukkig waren ditmaal de wegen wel goed geasfalteerd door de Chinezen en konden we doorrijden. Rond een uur of twee kwamen we aan bij de grensovergang, waar het aan de kant van Kameroen gelukkig snel ging. Jos en Michael hadden in eerste instantie wat kleine probleempjes met de grensbeambte, maar nadat ze vertelden dat Hugo jarig was, kwam hij zelfs meelopen naar Hugo om hem te feliciteren met “Happy birthday, nigga”. Omgekeerde discriminatie? We vonden het ieder geval allen prachtig en we reden de grens, en wederom werd deze gescheiden door een rivier, over naar de kant van Gabon. Het lastige aan dit deel van Afrika is dat een hotel vinden een opdracht op zich is. Jezelf op tripadvisor zetten zit er helemaal niet bij en van reclameborden langs de weg heeft men ook nog niet gehoord. Dit hebben wij de afgelopen week al meerdere malen meegemaakt en ook ditmaal was het weer raak. Gelukkig vonden we, met hulp van een local, een hotel en besloten we een hapje te gaan eten. Op het moment is ook de Africa Cup in Gabon bezig en op het moment speelde Kameroen tegen Senegal. Kameroen had gewonnen en de feestvreugde was enorm. Het besloot ons een lokale bar te bezoeken waar we werden onthaald als helden. We moesten met iedereen, overigens doordrenkt van het bierzweet, op de foto en vielen van de ene verbazing in de andere. Het was ieder geval een goed feestje.

Zondag 29 januari was de dag dat we zelf een wedstrijd van de Africa Cup in Oyem zouden gaan bezoeken, namelijk Democratische Republiek Congo(DRC) – Ghana. Het is een surrealistisch gegeven dat het stadion midden in het regenwoud staat en je vanaf de tribune gewoon nog de bomen ziet. Stiekem waren we deze wedstrijd voor de DRC, mede omdat we hier nog doorheen moesten rijden. Ons gejuich mocht echter niet baten, want Ghana won met 2-1. Het was geen ramp, want de sfeer in het stadion was werkelijk waar geweldig en 90 minuten was er sprake van een feestje op de tribune en wederzijds respect. Mocht u ooit nog in de gelegenheid komen om een wedstrijd te bezoeken, niet twijfelen en vooral doen! Bij het naar buiten lopen was het één grote chaos van bussen, auto’s en brommers. De infrastructuur was duidelijk niet berekend op 20.000 mensen. Op zoek naar een bus werden we aangesproken door een auto met vier dames erin die ons aanboden dat we mee naar Oyem konden rijden, wat we natuurlijk accepteerden. Het enige probleem met de auto was, dat de versnellingsbak alleen maar een 4,5 en 6 kende en we medelijden hadden met de auto. Het was een heftig schokken en beven, voordat de auto in beweging kwam en toen wij stil stonden bij op een heuvel hadden we even de schrik of hij wel boven kon komen.

Maandag 30 januari stapten we weer in de geliefde Dusterilla en reden we van noord naar zuid Gabon met als eindbestemming Ndendé. Ditmaal was het de verjaardag van Jos, maar ook nu zat het uitslapen er niet in. De rit werd helemaal bijzonder, omdat we niet alleen van noord naar zuid Gabon reden, maar ook nog eens de evenaar passeerden en van het noordelijk naar zuidelijk halfrond reden. Een bijzonder moment om ineens langs de weg een bord te zien dat je de evenaar passeert. Uiteraard werd er even gestopt voor een fotomoment met de Dusterilla en reden wij erna verder richting Ndendé. Hier aangekomen kwamen we weer uit op een zoektocht naar een hotel die ons leidde naar een surrealistische setting waar een gloednieuw hotel, zonder reclameborden, op een berg stond. Rachelle, uit Togo, werkte hier en wilde voor ons een verjaardag maaltijd bereiden terwijl wij bier kochten in de lokale supermarkt. Het was een bijzondere avond, waar we onze eigen bar openden, de muziek uit de boombox knalde en we tevens getuige waren van een avond vol ‘vuurwerk’, namelijk onweer voor uren lang. Het belooft wat voor Congo……

Care4More Care4More Care4More Care4More

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

X