banner

4 tot en met 6 november: Hoornstra Baja Borger!

4 tot en met 6 november: Hoornstra Baja Borger!

Van 4 tot en met 6 november aanstaande wordt in Drenthe de tweede Hoornstra Baja Borger verreden.

Uitgave 11- Een bijzonder intiatief, waarvan de eerste editie in 2014 succesvol werd verreden. We praatten met Randel Hofstede, inintiatiefnemer van de Hoornstra Baja Borger, die in acht vragen vertelt over het tot stand komen van deze bijzondere wedstrijd en waarom liefhebbers van off-road rally’s en andere belangstellenden deze wedstrijd niet mogen missen!

Kan je iets vertellen over de Baja Borger en waarom jullie dit initiatief zijn gestart? 

Ruim drie jaar geleden liep ik (Randel Hofstede, red.) als beoefenaar van de rally sport (navigator) met het idee om de off-road sport naar Borger te halen. Maar hoe doe je dat? Via een feestavond van de vrijwillige brandweer kwam ik in contact met de wethouder van sport, Frits Alberts. In dat gesprek nodigde hij mij uit om een presentatie van mijn ideeën te geven. Binnen een week kreeg ik bericht, dat we maar met een plan moesten komen, want de gemeente vondt het een mooi initiatief.  Samen met Erwin Overbosch (NTA) ben ik een jaar lang druk geweest om de eerste editie in 2014 tot een succes te brengen. Ondanks de woorden ‘voorlopig geen tweede editie’, (want ik ben in een maand tijd drie jaar ouder geworden en heel wat grijze haren rijker) is het een succes geworden.

Het bloed kruipt echter toch, waar het niet gaan kan en na wat opmerkingen links en rechts heb ik toch maar besloten om dit jaar de Baja Borger weer te organiseren. Maar het moest anders… Alles moet beter, dat is de doelstelling. Dus werd er een nieuwe organisatie opgezet met meer mensen: Thijs Hofstede, Herre van Goor, Maurits van den Arend, Christian Steenge en ik als geestelijk vader. In nauwe samenwerking met de NTA, de KNAF, de gemeente, de ondernemersvereniging Borger en de boeren en landeigenaren! Wil ik toch gezegd hebben, dat ik heel blij ben met de boeren en landeigenaren, die hun land ter beschikking stellen zonder daar een vergoeding voor te ontvangen. Ze hebben dus ook het vertrouwen in ons, dat we alles weer netjes achter zullen laten.

We zijn nu zover dat de Hoornstra Baja Borger 2016  in de startblokken staat. Met 40 deelnemers is de wedstrijd dan ook vol!

Deelnemende partijen?

Allereerst hebben we voor deze rally en verdere rally activiteiten in de toekomst een stichting opgericht, S.O.N.N.: Stichting Offroad rallysport Noord-Nederland. We hebben de naam van de wedstrijd veranderd naar ‘Hoornstra Baja Borger’ om het naar de toekomst toe een wat internationaler karakter te geven. Al heel snel ontstond er contact met Roompot de Hunzedal in Borger en de Borger ondernemers. Zij zijn heel actief voor het dorp en organiseren veel activiteiten. De ondernemersvereniging wilde actief meedenken en meedoen. Ook in het contact met de gemeente Borger-Odoorn bleek al snel dat die positief wilde meewerken. Aangezien in de eerste editie van de rally in Borger Hoornstra Infrabouw hoofdsponsor was, hebben we hen weer als eerste benaderd. Zij zeiden direct hun medewerking weer toe. En dan gaat het balletje rollen en hebben we veel enthousiaste sponsoren gevonden, die wilden meedoen. Toen bleek ook nog eens, dat RTV Drenthe interesse had om verslag van het event te doen en TV beelden te maken, waarbij we gaan proberen om ook live beelden vanuit een paar rallyauto’s te maken.

Welke standhouders zijn er op het event?

Op het vakantiepark Roompot de Hunzedal willen we op zaterdag en zondag de nodige activiteiten ontwikkelen. Zo is er voor bezoekers op zondag de mogelijkheid om mee te rijden met enthousiaste 4×4-rijders, die hen wegwijs maken in de off-road terreinsport. Er wordt een baan aangelegd voor het rijden en er zal ook een demonstratie zijn met off-road motoren. Ook zijn ze bij Roompot Hunzedal bijvoorbeeld druk bezig met allerlei standhouders op het gebied van het 4×4-rijden en -reizen. Via de site zal een en ander worden gecommuniceerd.

Zijn er ook overnachtingsmogelijkheden?

In samenwerking met Maris Marissen van Vakantiepark Roompot Hunzedal is er overnachtingsmogelijkheid gecreëerd voor deelnemers en bezoekers. Voor een superlaag tarief (€ 125,- , 5 personen) kun je daar het hele weekend al verblijven. Ook zorgen zij tegen betaling voor een uitgebreid ontbijtbuffet en dinerbuffet
’s avonds. De teams verblijven ook op het park, waar het bivak is, dus het publiek zit er midden tussen!

Welke teams doen er mee en is het onderdeel van een officieel kampioenschap?

De Baja Borger is de laatste wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Offroad Racen, officieel Eb-NK Offroad Racing series 2016. Hier wordt dus ook uiteindelijk bepaald, wie de winnaar van 2016 wordt! Er wordt in verschillende klasses gereden, zoals T1, T2, Special klasse en de Side by Side klasse. Alle bekende deelnemers zullen er aanwezig zijn, zoals Bas4Cars, Tomcat offroad Racing, 4×4 Ermelo,  Only Fast rally team, ebRallyteam, Offroad Racing Holland, Dirty Eagles Racing Team, Dutch Offroad racing team, Henry Joosten met z’n PX33 en nog vele anderen uit binnen- en buitenland.

Wat is jullie toekomstvisie?

Off-road rally racen wordt steeds moeilijker in Nederland. Er is steeds minder ruimte beschikbaar om een mooie aansprekende rally te organiseren. We willen van de Baja Borger een tweejaarlijks event maken. Door de grootte van het beschikbare terrein om Borger heen is het samen met de Havelte 500 de grootste van Nederland. We hebben er dit jaar bewust voor gekozen om van de Baja Borger een publieksevent te maken, waar het publiek op een veilige wijze, niet alleen met de offroadrallysport kan kennismaken, maar ook met  andere vormen van terreinrijden. Vandaar ook de aanwezigheid van TV, LED-schermen voor het publiek en secundaire programma’s, waar het publiek zich kan vermaken. Het zal in de toekomst moeten groeien. Als je ziet hoe ze in het buitenland  (Duitsland, Polen, Frankrijk) met dit soort events omgaan, moet dat in Nederland ook kunnen! Zeker als je ervoor zorgt, dat veiligheid en herstel van de velden e.d. op een verantwoorde wijze gebeuren.

Stichting Happy SmileOndersteuning aan het goede doel: Stichting Happy Smile

Doelstelling van Stichting Happy Smile is om gezinnen met een ziek kind of een kind met een beperking een onbezorgde dag of weekend te laten beleven als VIP op evenementen en circuits in Nederland, Duitsland en België. De gezinnen krijgen tijdens het VIP-arrangement de kans om de ziekte voor even te vergeten. Wij nodigen niet alleen het zieke kind uit, nee het hele gezin is van harte welkom tijdens het VIP-arrangement. Het gezin wordt tijdens de duur van het VIP-arrangement verzorgt en ontzorgt. Uitsluitend de heen- en terugreis naar de plek van bestemming hoeft het gezin zelf te regelen.

Waarom mogen mensen dit event niet missen?

Allereerst weten we, dat de Hoornstra Baja Borger een uniek event is. Meestal kiezen we erin onze tak van autosport voor om er weinig publiek bij aanwezig te laten zijn, mede vanwege de angst voor ongelukken, veiligheidsissues, etc. Dat is enerzijds wel jammer, maar soms ook wel begrijpelijk. Wij hebben ervoor gekozen om het publiek juist wel uit te nodigen om te komen kijken naar wat voor een mooie tak van sport het is en dat, als je alles goed regelt, het absoluut veilig kan. Hoornstra Baja Borger is dan ook één van de weinige racing events, waar je als publiek alles van dichtbij (bivak, parc fermé, start en tijdens de KP’s) kan meemaken en er, bijna, met je neus bovenop kan staan.  Liefhebbers van 4×4-rijden/-racen kunnen hun hart ophalen bij alle verschillende auto’s en Side by Sides, die er meerijden en kunnen zien, hoe er in het bivak hard gesleuteld moet worden om de auto’s raceklaar te houden en/of te maken.

Daarnaast denken we, dat het straks ook een ongelooflijk gezellig evenement zal worden, dat bovendien gratis toegankelijk is voor het publiek en waar je je heerlijk een dag kunt vermaken. Meer informatie kun je bekijken op: www.bajaborger.nl

Eén ding is zeker: met het maximale aantal auto’s (40!), dat aan de wedstrijd deelneemt, valt er meer dan genoeg spektakel te beleven. Dat kun je aan de organisatie wel overlaten. 4WD Magazine is er in elk geval ook bij!

Hoornstra Baja Borger

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

X